Wadlopen tijdens Corona

Wadlopen in tijden van Corona is sinds 13 mei 2020 weer mogelijk. Alleen of met zijn tweeën was het al mogelijk om lekker uit te waaien op het wad en nu is het dus ook mogelijk om met groepen het wad op te gaan. Hierbij gelden wel een aantal aanpassingen.

Wadlopen tijdens Corona mondkapje
Een mondkapje waait in de duinen van Texel

Aanpassingen voor het wadlopen tijdens Corona

De basiscoronaregels voor iedereen gelden ook voor het wadlopen. Voor het wadlopen gelden o.a. de volgende aanpassingen:

  • Tijdens de wadlooptocht wordt (indien van toepassing) 1,5 meter afstand tot elkaar gehouden, daar is op het wad voldoende ruimte voor.
  • Het is mogelijk om te carpoolen naar de startlocatie (in privévervoer geldt dat een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren samen reizen).
  • In het OV zijn mondkapjes verplicht (vanaf 13 jaar), ook op de waddeneilanden en veerboten.
  • Reserveren voor de veerboot van of naar Ameland en Schiermonnikoog is niet meer verplicht vanaf 1 juli.
  • Toilet en spoelvoorzieningen zijn weer opengesteld.

Een volledige lijst met actuele corona maatregelen is te vinden op de website van de rijksoverheid.

Wadlopen tijdens corona inchecken schiermonnikoog
Poortjes om in te checken voor de veerboot op Schiermonnikoog staan er niet meer –

Drukte op het wad tijdens COVID-19

Veel mensen brengen hun vakantie in eigen land door, dan is wadlopen een uniek en typisch Nederlands uitje. Alle wadlooporganisaties kampen met drukte en de meeste tochten zijn dam ook al volgeboekt deze zomer.

Wel of niet wadlopen tijdens corona?

Of je gaat wadlopen tijdens Corona, is je eigen besluit. Het risico op een besmetting is klein, maar groter dan als je thuis blijft. Het is in ieder geval gezond om buiten te bewegen en er even uit te zijn. De overheid adviseerd zelfs om te bewegen: “Gezond leven houdt de weerstand op peil“.

Je kunt ervoor kiezen om een privégids te boeken zodat je zelf kunt bepalen met wie je gaat wadlopen zoals je familie of vrienden. Mensen met een kwetsbare gezondheid dienen extra voorzichtig te zijn.
Het RIVM geeft aan dat “er is tot dusverre geen bewijs dat het virus zich verspreidt via water“, waardoor het met een groep doorwaden van een geul geen extra risico met zich mee brengt.

Wadlopen tijdens corona veerboten
In veerboten van Wagenborg en Doeksen zijn plastic schermen aangebracht

Laatst bijgewerkt op 8-8-2020

Ga naar wadlooptochten