Wadloopschoenen

Welke schoenen trek je aan voor een wadlooptocht? Als je niet eerder op het wad hebt gestaan is het soms lastig inschatten wat de juiste schoenen zijn voor tijdens het wadlopen. Hoe langer de wadlooptocht is, hoe belangrijker het wordt om de juiste schoenen aan te hebben om van de tocht te kunnen blijven genieten. Van je gehele uitrusting zijn je schoenen het belangrijkste onderdeel. Helaas bestaan er geen wadloopschoenen speciaal ontworpen voor op het wad. Daarom wordt er voor het wadlopen naar activiteiten gekeken die er dichtbij in de buurt liggen, zoals trailrunnen, hardlopen, duiken en wandelen. De juiste schoen voldoet aan de volgende vier eigenschappen:

  • Comfortabel: voor de duur van de wadlooptocht blijven je schoenen comfortabel lopen. Goedkope, te ruime of strakke schoenen zijn voor langere tochten van meer dan 3 a 4 uur ongeschikt.
  • Modder proof: in de modder van het wad, of terwijl het slik, blijven je schoenen aan. Je wilt niet dat je schoenen achterblijven in het zuigende slik. Hoge schoenen zijn daarom geschikt, maar zeker geen noodzaak. Sportschoenen die je goed aan kan veteren zijn zeer geschikt voor het wadlopen. Als je op de hak van je andere schoen gaat staan en je deze niet makkelijk uit krijgt, zit je goed.
  • Stevige zool: dwars door een te dunne zool voel je harde stukken zoals schelpen en zandribbels waardoor je snel last van je voeten krijgt. Zeker als je je tenen onder water stoot. Bij het passeren van scherpe schelpen zoals oesters heb je een reële kans dat deze schelpen door je zool heen snijden, wat nare sneden in je voet tot gevolg kan hebben. In het ergste geval kun je de tocht niet uitlopen en vorm je een gevaar voor de gehele groep. Schoenen zoals surfschoentjes, waterschoentjes of te dunne duiklaarzen die je eenvoudig dubbel kan vouwen zijn daarom ongeschikt.
  • Sterk: je wilt niet dat je schoenen halverwege de tocht stuk gaan. Dus laat die versleten sportschoenen die al jaren op zolder staan lekker liggen. Als je pech hebt, laat de lijm van de zool los en dan sta je mooi geparkeerd.

Extra tips:

  • Profiel: weinig of geen profiel in je zool zorgt ervoor dat je in het slik makkelijk uit kan glijden en veel moeite moet doen om je balans te houden. Echter, een schoen met overdreven veel profiel wordt juist erg zwaar, het slik blijft er gewoonweg tussen plakken.
  • Neopreen sokken: zijn erg comfortabel, voorkomen blaren, houden schelpengruis buiten en zijn in koud water lekker warm.
  • Strakke hoge sokken: schelpengruis, zand en andere stukjes in je sokken en schoenen kunnen knap irritant zijn en voor blaren zorgen. Goede sokken houden deze buiten en beschermen je voeten.
  • Sporttape: tape je tenen, hielen en andere blaargevoelige plekken op je voet van te voeren in als je voeten nog droog zijn en de kans op blaren neemt sterk af.
  • Veteren: om je schoenen goed strak aan te houden is goed veteren van belang. Natte schoenen zijn soepeler, waardoor je de veters nog strakker kunt aantrekken. Begin dan vooral bij je tenen en werk dan langzaam naar je wreef. Pas daarbij op dat je je voeten niet afknelt, je kunt namelijk ook overdrijven. Vaak zit er nog een extra paar gaatjes boven in je schoen, waardoor je met een extra lus je schoenen nog beter om je enkels kunt krijgen. Vergeet vooral niet een stevige dubbele knoop te leggen. Als je in het water staat of in het slik, is het zonder hulp bijna niet meer voor elkaar te krijgen om je veters opnieuw te strikken als ze los gaan.
  • Afspoelen: wie zijn schoenen zorgvuldig afspoelt na het volbrengen van een wadlooptocht, kan er nog lang plezier van hebben. Na een tocht kunnen vieze schoenen er zeer onaantrekkelijk uitzien, dit is slechts schijn. Stop ze niet in de wasmachine want dan laten de lijmlagen na verloop van tijd los. Droog ze niet op de kachel, maar laat ze rustig op zijn kop in een paar dagen opdrogen.
Converse gympen voor op het wad
Converse imitatie gympen

Ongeschikte wadloopschoenen

De volgende schoenen zijn ongeschikt en kunnen alleen gedragen worden op zeer korte educatieve tochten waarbij expliciet vermeldt staat dat je er mee het wad om mag:

  • Blote voeten: scherpe schelpen snijden met gemak door je huid heen.
  • Laarzen: deze verlies je. Ze blijven in het slik steken en je voet niet in de laars.
  • Lieslaarzen: je kunt op zijn kop gaan drijven in de geul en je laarzen blijven steken in het slik.
  • Dunne schoenen: in surfsokken, dunne surfschoenen, dunne duiklaarzen, waterschoentjes, etc krijg je snel last van je voeten en de scherpe schelpen snijden erdoorheen.
  • Oude schoenen: versleten of uitgedroogde schoenen hebben een te groot risico om het halverwege de tocht in het slik en het water te begeven.
  • Sneeuwschoenen: hoe groter het oppervlak hoe minder diep je in het slik zakt. Ondanks dat je met sneeuwschoenen niet meer wegzakt, worden je schoenen verzwaard met een paar kilo slik. Per saldo schiet je er niks mee op, het blijft zwaar lopen.
Sneeuwschoenen op het wad is geen succes.

Prima wadloopschoenen

Voor de meeste tochten van maximaal 4 a 5 uur zijn onderstaande schoenen geschikt:

  • Sportschoenen: sportschoenen die je met veters goed om je voeten kunt aansnoeren zijn erg goed voor op het wad. Denk aan sneakers of nog beter hardloopschoenen.
  • Converse of hoge canvas gympen: de klassiekers onder de wadloopschoenen. Vaak worden deze schoenen aangeraden. Ze zijn lekker goedkoop en je hoeft je eigen schoenen niet vies te maken. Een nieuw paar zul je onderweg niet verliezen, erg fijn voor de gemoedsrust van de gids. In werkelijkheid is het een creatie van de consumptiemaatschappij, na een paar uur lopen ben je er zat van, oesters snijden de zool open en na enkele tochten kun je ze weggooien. Het is dan ook een droevig gezicht om aan het einde van een prachtig wadloopweekend een gevulde afvalcontainer te zien staan vol afgedankte schoenen.
  • (lichte) wandelschoenen: deze schoenen voldoen aan alle eisen. Vaak zijn ze echter prijzig en echte bergschoenen zijn zwaar en dat merk je tijdens het waden en in het slik.
  • Duiklaarzen: tegenwoordig lopen de meeste gidsen op duiklaarzen. Ze kunnen goed tegen het water en je voeten zijn lekker beschermt. Geschikte schoenen, maar ze zijn niet gemaakt om lange afstanden op te lopen. Na vier uur lopen zitten ze niet meer lekker. Dit ligt ook sterk aan de pasvorm. Bij de meeste mensen blijft er wat ruimte over en door de elastische schoen beweeg je voet een beetje heen en weer in de schoen, zeker op oneffen terrein. Avontuurlijk Wadlopen verhuurt de SEAC HD Pro vanwege hun stevige zolen. Ze vallen ruim.
  • Canyoning schoenen: zeer specialistische schoenen speciaal gemaakt om kloven en rivieren mee af te dalen. Ze kunnen goed tegen water en beschermen je voeten goed. Ze zijn echter duur en vrij stevig gemaakt om op en tussen gladde rotsen te lopen, wat ze juist minder geschikt maken voor op het wad.
SEAC HD Pro duiklaarzen.

Beste wadloopschoenen

Voor mij is er slechts één type schoen geschikt voor lange tochten van zes uur of langer en dat zijn:

  • Trailschoenen: gemaakt om hard te lopen in de bergen. Ze zijn comfortabel, blijven aan zitten, hebben een stevige zool met extra profiel en zijn licht gebouwd. Het belangrijkste nadeel is dat ze een te licht bovenwerk hebben en na een tiental intensieve tochten beginnen te slijten. Het mesh / gaas op het bovenwerk filtert het slikwater, waardoor het water er weer uit gaat, maar het zand achter blijft. Bij elke stap kan je schoen een beetje krapper gaan zitten, tot je na een paar uur lopen pijnlijke voeten krijgt. Sommige schoenen hebben hier last van en andere varianten niet. Het vinden van de laatste is de heilige graal naar voor de perfecte wadloopschoen.
Trailschoenen op het winterse wad
Trailschoenen op het winterse wad