Informatie

Avontuurlijk Wadlopen organiseert wadlooptochten op maat op het gehele wad. Beschikbare data of plekken op reeds geboekte tochten staan in het tochtenprogramma.

Voor elk niveau zijn er wadlooptochten mogelijk. Juist in een zwerftocht beleef je de schoonheid van het wad. Mijn passie ligt met name bij het maken van oversteken naar eilanden en zandplaten. Met een goede basisconditie kun je met me mee naar bijvoorbeeld Ameland of Schiermonnikoog. Voor de zeer sportieve deelnemers bied ik ook de oversteek naar Terschelling aan.

wadlopen privégids

Oversteek naar een Waddeneiland

Een oversteek naar een Waddeneiland of zandplaat is bijzonder omdat je dan met laagwater de Waddenzee oversteekt. Op het Waddeneiland kun je nagenieten van je prestatie en bepaal je zelf wanneer je de veerboot terug neemt.

Ook is het mogelijk om in omgekeerde richting, vanaf een Waddeneiland naar de vaste wal, te lopen. Dit wordt vaak gedaan als het aan het eind van de dag laagwater is en bij een oversteek naar een eiland de laatste veerboot terug naar de vaste wal niet meer gehaald kan worden.

Klik op de eilanden voor meer informatie.

Minimum leeftijd voor een oversteek is 15 jaar.


Zwerftocht

Overal kun je het wad opstappen voor een zwerftocht. Daarbij staat meer de ontspanning en educatie centraal. Bovendien kom je terug op de startlocatie, waardoor een zwerftocht binnen een dagdeel uitgevoerd kan worden. Hieronder staat een aantal veel gebruikte opstapplaatsen:

Wadlopen vanaf een Waddeneiland

Avontuurlijk Wadlopen organiseert slechts sporadisch wadlooptochten vanaf de Waddeneilanden. Veel mensen willen hun bezoek aan een Waddeneiland compleet maken met een wadlooptocht. Toch zijn er geen echte wadloopgidsen op de Waddeneilanden. Wel worden er door diverse organisaties waddenexcursies aangeboden.

Gezien ik en de gidsen waar ik mee samenwerk op de vaste wal zijn gevestigd, moeten we er speciaal voor heen en weer varen of lopen. We organiseren alleen wadlooptochten vanaf de Waddeneilanden als we het kunnen combineren met een andere tocht of als het rustig is en er die periode nog geen tochten in onze agenda staan.

Vanaf Ameland en Schiermonnikoog gidsen we af en toe, vanaf Terschelling soms en vanaf Vlieland en Texel sporadisch.


Mogelijkheden bij een privétocht:

 • Oversteken naar eilanden en zandplaten.
 • Langere sportieve tochten.
 • Natuureducatieve zwerftochten.
 • Proef het wad, zoals zelf geraapte oesters.
 • Zeehondentocht.
 • Wadlopen vanaf of naar een (eigen) schip.
 • Zeilen/varen (mogelijk met BBQ).
 • Meerdaagse tochten.
 • Zelf navigeren.
 • Zonsondergang of opkomsttochten.
 • Nachttocht.
 • Stiltetochten.
 • Wadvogels kijken.
 • Je eigen speciale verzoek.

Laat me weten wat je wensen zijn, ik stel graag je persoonlijke avontuur voor je samen.

Wadlopen Privégids oester
Vers geraapte oester

Tarieven

Bij bestaande tochten betaal je een tarief per persoon.

Bij een privétocht betaal je een vast bedrag. Andere deelnemers kunnen zich dan niet inschrijven voor jouw wadlooptocht. Je hebt alle vrijheid om de tocht naar wens in te vullen. Je loopt in dat geval met je eigen gezelschap van maximaal 12 personen per gids.

In plaats van een privétocht kun je als eerste boeker er ook voor kiezen om je tocht open te stellen voor andere deelnemers. Bij voldoende inschrijvingen vervalt het minimum tarief.

Onderstaande tarieven zijn exclusief schoenen/sokken en vervoer zoals (veer)boot, bus of strandkar.

Soort tochtBestaande tochtPrivétocht
Zwerftocht €25,- p.p.€250,-
Oversteek naar een eiland€30,- p.p.€300,-
Buitencategorie (Terschelling) €50,- p.p.€350,-

Uitrusting en voorwaarden

Wat neem je mee het wad op?

Om te kunnen genieten op het wad en een veilige wadlooptocht te kunnen maken is een goede voorbereiding van belang. Hier vind je de informatie over de mee te nemen Uitrusting en een pagina over wadloopschoenen.

Voor wie zijn onze wadlooptochten geschikt?

Het verschilt sterk per tocht hoe zwaar deze is. Lees daarom de tochtomschrijving en/of informeer bij de gids. Op alle wadlooptochten van Avontuurlijk Wadlopen zijn de Algemene Voorwaarden en De Erecode voor Wadliefhebbers van toepassing.


Verhuur

Schoenen zijn te huur voor €7,50 p.p. Dit zijn kwaliteit duiklaarzen waar veel gidsen zelf ook op lopen. Daarnaast zijn er enkele simpele gympen te huur/koop voor €5,- p.p.

Wadloopschoenen te huur.

In het voorjaar en najaar is het mogelijk om 3 mm neopreen sokken te huren voor €2,50 p.p, zodat je voeten comfortabel warm blijven in het koudere zeewater.

Reviews

“Fantastische tocht gemaakt met Peter. Vertelt super leuk over het wad, flora en fauna. Een wandeling die je normaal nooit zelf zou (kunnen) maken. Voor de hele fam perfecte aanrader!!
 En tot snel voor de robben toer!! De oester was heerlijk!”