Navigeren

Wil je zelf je weg vinden over het wad? Bij Avontuurlijk Wadlopen is het mogelijk om zelf je route te kiezen en deze te lopen.

Het wad kent geen paden noch wegwijzers. Het is dus lastig om te bepalen waar je bent. Het voordeel is dat je je ook niet aan paden hoeft te houden en vrij rond kunt lopen. Een uitgestrekte wildernis, hier in de voortuin van Nederland. Creëer je eigen avontuur!

Je loopt zelf voorop en navigeert langs je eigen route. Je hoeft geen kennis over navigatie of het wad te hebben. Een ervaren gids loopt met je mee en assisteert indien nodig. Zo kun je ervaren hoe het is om in dit uitdagende terrein je weg te vinden, zonder dat je hier een gidsenopleiding voor hoeft te volgen.

Wadlopen Navigeren Schiermonnikoog
Combineer de informatie om zo een goed mogelijke route te lopen

Wat krijg je?

  • In een half uur leer je een paar essentiële vaardigheden om op het wad te kunnen navigeren. Deze zul je daarna gelijk in de praktijk brengen.
  • Materiaal om te kunnen navigeren zoals GPS, kaart en kompas. Je bepaalt zelf welke navigatiemiddelen je wil inzetten.
  • Een ervaren gids loopt met je mee, zodat je veilig het wad kunt verkennen.

Moeilijkheidsniveaus

Er zijn drie moeilijkheidsniveaus waar je uit kunt kiezen: Navigator, Pionier of Avonturier. Als je onervaren bent met het wad of navigatie en je hebt geen uitstekende conditie, dan is het aan te raden om voor de moeilijkheidsgraad Navigator te kiezen.

Navigator
Je navigeert een uitgezette route die past bij de omstandigheden van die dag. Hierbij maak je gebruik van een voorgeprogrammeerde GPS en analoge kaart. Je bepaalt zelf hoe je de obstakels die je onderweg tegen komt het beste kunt passeren, zoals geulen, slikvelden en schelpenbanken.

Pionier
Op basis van recente satellietbeelden van het wad kies je je eigen route. Jij bent de eerste die deze route gaat lopen middels je eigen gekozen coördinaten in een GPS. Een uitstekende conditie is nodig om je weer uit onvoorziene situaties zoals slikvelden te redden.

Avonturier
Je navigeert puur op basis van kaart en kompas. Dit doe je door gebruik te maken van een bestaande route, maar je kunt er zelfs voor kiezen om vooraf je eigen route uit te zetten op een kaart. Op het wad zijn weinig herkenningspunten en dat maakt het vaststellen van je positie erg moeilijk, helemaal zonder terreinkennis of ervaring. Alleen echte avonturiers wagen zich aan deze uitdaging.

Tarief

Zelf navigeren over het wad kost €50 bovenop het tarief voor een zwerftocht of oversteek.

Houdt er rekening mee dat niet iedereen tegelijk actief kan navigeren. Dus bij grotere groepen zal er goed afgewisseld moeten worden of een deel moet accepteren dat ze minder actief met de navigatie bezig zijn.


Zie ook